14 mei herdenken we thuis

In 2021 is het 80 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. De herdenking kon door de coronamaatregelen helaas niet op de gebruikelijke wijze doorgaan maar was uitsluitend online en via RTV Rijnmond te volgen zijn.

Live TV uitzending RTV Rijnmond

Live uitzendig vanaf plein 1940 - 13.00-13.45 uur

 • 13.00 - 13.45 uur Herdenking bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Toespraken door burgemeester Aboutaleb en demissionair minister Hugo de Jonge, kransleggingen. Kwintet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Stadsdichter Anne Vegter draagt een speciaal geschreven gedicht voor, wat na 14 mei te lezen is op brandgrens.nl 
 • 13.29 - 13.39 uur (Kerk)klokken binnen de Brandgrens luiden ter herinnering aan het tijdstip en de duur van het bombardement op Rotterdam

De volledige uitzending is terug te kijken via de website van RTV Rijnmond. Presentatie: Marcia Tap.

 
Livestreams 

Volg het programma in de Laurenskerk en het Bibiliotheektheater online. 

 • 12.00 - 12.45 -> Laurenskerk
  Voorgangers en vertegenwoordigers van verschillende religieuze en levensbeschouwe- lijke instellingen geven met stilte, gebeden en gedichten de gedachtenis stem. Kinderen steken tijdens de bijeenkomst de 900 kaarsjes aan om de mensen te gedenken die bij het bombardement het leven lieten. De liturgische leiding is in handen van ds Harold Schorren. Organist Hayo Boerema en tenor Gijsbert Westland verzorgen de muziek. Bekijk de livestream hier terug. 
 • 17.00 - 19.00 -> Bibliotheektheater

  Abdelkader Benali zoomt in op de (on-)mogelijkheid van de dialoog en ontmoeting in een kwetsbare samenleving waar het racistische discours vrij spel lijkt te hebben. Hij laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas.

  Na afloop van de lezing gaat Benali verder in gesprek over het thema met wethouder Bert Wijbenga en studenten van Zadkine en Albeda. Dit gesprek wordt gemodereerd door Liesbeth Levy (directeur Stichting LOKAAL).

  Sinds 2017 vindt op of direct voor 14 mei de jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing plaats. Naamgever is de schrijver en journalist Henk Hofland (1927-2007) die in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’ schreef. De lezing wordt in kleine oplage in gedrukte vorm uitgegeven en wordt gepubliceerd op: www.brandgrens.nl

Overige kransleggingen op 14 mei in besloten kring

 • Statenweg
  De gemeente Rotterdam legt ter herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg een krans.
 • Begraafplaats Crooswijk
  Leerlingen van de Waalse school leggen een krans bij het monument van de gevallen burgerslachtoffers 14 mei 1940 op de algemene begraafplaats Crooswijk.Randprogramma


Brandgrens wandelroute

Sinds 14 mei 2010 is de brandgrens van het bombardement in de stad gemarkeerd. Langs de brandgrens zijn lichten in de grond aangebracht waarop een icoon staat. In dit icoon zijn vlammen en een silhouet van een Heinkel-bommenwerper en het beeld van Zadkine te zien. Op het Noordereiland is het door eigen vuur, ‘friendly fire’, verwoeste gebied gemarkeerd met dezelfde lampen, maar hier is het icoon groen en ontbreekt het silhouet van de bommenwerper.

Met de vernieuwde wandelroute in de hand kun je langs de brandgrens lopen. De totale lengte is 12 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om de route in drie keer te lopen (west, noord en oost). Download hier de wandelroute.


7 t/m 18 mei: Buitenexpositie ‘Vooroorlogs Rotterdam’

Op 14 mei is het 81 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. Traditiegetrouw herdenkt Rotterdam dit betekenisvolle moment met een officieel programma dat ook dat net als vorig jaar via een livestream te volgen is. Nieuw dit jaar is de buitenexpositie die op 10 plekken langs de brandgrens te zien is. Aan de hand van historische foto’s uit Stadsarchief Rotterdam wordt een visueel verhaal verteld over vooroorlogs Rotterdam. Op iedere afbeelding staat een QR-code. Door deze code te scannen kun je een fragment van de brandgrens audiotour beluisteren.

De locaties: Schiedamsedijk/Vasteland, Westblaak/Karel Doormanstraat, Mauritsweg/Kruisplein, Hofplein/nabij Hilton, Pompenburg/Vriendenbrug, Lusthofstraat/Adamshofstraat, Oostplein/nabij Mariniersmuseum, Grotekerkplein, Plein 1940, Noordereiland /van der Takstraat

Bekijk hier een aantal foto's die zijn gebruikt in de expositie. 


Twitter: Terug naar Rotterdam mei 1940

Stemmen uit de angstige meidagen van 1940 komen in mei 2021 weer tot leven in een live twitterproject van Museum Rotterdam in samenwerking met Stadsarchief Rotterdam en het Mariniersmuseum. Van 9 t/m 15 mei 2021 herbeleef je de gebeurtenissen van 81 jaar geleden via het twitteraccount @brandgrens1940, van uur tot uur en soms van minuut tot minuut. Stemmen uit frontstad Rotterdam overbruggen zo ruim tachtig jaar tijd. De berichten zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenverhalen en strijdverslagen uit mei 1940. De persoonlijke verhalen, het strijdverloop en de geruchten geven een aangrijpende indruk van deze onzekere meidagen, die eindigen met de verwoestingen van het bombardement op Rotterdam. #rotterdamherdenkt2021 #Rdam1940.

Lees de berichten terug via: @brandgrens1940

 

Museum Rotterdam ’40 – ’45

Experience
Een indringende multimedia experience zet je midden in het Rotterdam van mei 1940. Dan loeien de sirenes....Terug in de eigen tijd besef je dat vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als we soms denken. 

Collectie en verhalen
In een 28 meter lange vitrinegalerij staan duizenden authentieke objecten uit de oorlogsjaren. Natuurlijk wapens en uniformen, maar ook allerlei voorwerpen die je misschien niet zou verwachten. Met een tablet ontdek je de bijzondere verhalen achter schijnbaar doodgewone dingen. Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU kun je virtueel bezoeken: virtueel bezoek | Museum Rotterdam  

Kijk voor meer informatie op: www.museumrotterdam.nl  


Mariniersmuseum

Meidagen 1940
Het verhaal van de meidagen van 1940 maakt onderdeel uit van de vaste presentatie van het Mariniersmuseum en is recent vernieuwd. De tentoonstelling toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Een interactieve maquette geeft een duidelijk beeld van zowel de chronologie als de exacte locaties en vormt het hart van de tentoonstelling. Daarnaast laat een digitaal panorama beelden van de stad zien van voor, tijdens en na het bombardement.
Moderne Missies & Meidagen 1940 | Mariniersmuseum.

Voorbij de brandgrens

Hoe kijken Rotterdamse schrijvers met een bi-culturele achtergrond naar het bombardement op Rotterdam? En naar de identiteit van hun stad? Dean Bowen, Daphne Huisden, Saïd El Haji en Shantie Singh schuiven op anderhalve meter afstand aan met geboren Rotterdammers Nelleke Noordervliet en moderator Wilfried de Jong voor een maaltijd bestaande uit oorlogsgerechten en een tafelgesprek in de Raadzaal van Arminius. Dat levert boeiende, geestige en ontroerende momenten op.

Bekijk het programma hier terug.