

Beeld en geluid
De collectie Beeld & Geluid van het stadsarchief telt honderdduizenden afbeeldingen, ruim 4.000 titels, films en videobanden, professionele producties en amateurfilms, van de jaren twintig tot heden.
Ongeveer vijftigduizend affiches, prenten, tekeningen, cartografische documenten en prentbriefkaarten zijn beschikbaar via 'Afbeeldingen Online' op de website van het Stadsarchief. Oudere Rotterdammers hebben de verschrikkingen van de oorlog zelf meegemaakt. Ook jongeren worden geconfronteerd met de veranderingen die de stad ten gevolge van het bombardement heeft ondergaan. Aan de hand van vooroorlogse stadsgezichten weten we hoezeer Rotterdam is veranderd. Nog steeds wordt er veel materiaal gevonden uit de periode '40-'45, maar nog nooit is er een foto aangetroffen van het bombardement.
Het Stadsarchief Rotterdam heeft een Studiezaal Bewegend Beeld & Geluid waar u films kunt zien en geluidsfragmenten kunt beluisteren. De collectie Bewegend Beeld telt ruim 4.000 titels, films en videobanden, professionele producties en amateurfilms, van de jaren twintig tot heden. Op de website www.stadsarchief.rotterdam.nl kunt u in de catalogus zoeken.
Inmiddels heeft het Stadsarchief Rotterdam ongeveer 2800 onderwerpen op geluidsband verzameld, variërend van belangrijke raadsvergaderingen tot interviews met markante personen. Voorbeelden kunt u hier horen, zoals het ANP-nieuws over de inval van het Duitse Leger en een fragment van een interview met Kurt Student, de bevelhebber van de Duitse luchtlandingstroepen in mei 1940. Dit fragment is minder goed verstaanbaar. De geluidsverzameling is via een geautomatiseerd zoeksysteem toegankelijk, dat ook via www.stadsarchief.rotterdam.nl te raadplegen is. Omdat nog maar een klein deel van de collectie gedigitaliseerd is (er zijn op dit moment zo'n 800 cd's op de Studiezaal Bewegend Beeld en Geluid beschikbaar), blijft het in de meeste gevallen noodzakelijk voor het afluisteren van de geluidsdocumenten een afspraak te maken.