

Herdenking 14 mei 2023
Op 14 mei 1940 verloor Rotterdam haar hart en geheugen door het Duitse bombardement op de binnenstad. Het bombardement is aanleiding om jaarlijks op 14 mei te herdenken. Dat wat er toen gebeurde, in 1940. Maar ook wat zich nu in de wereld afspeelt. Nog steeds zijn er oorlogen, zijn mensen ontheemd… Wanneer een land in oorlog is, vraagt dat empathie van de mensen. En stelt ons elke keer opnieuw voor het dilemma: wat zou jij doen om anderen te helpen? Het Comité Herdenking 14 mei organiseert daarom een herdenkingsprogramma, dat recht doet aan de vele verhalen van Rotterdammers en hun verbinding met heden, verleden en toekomst. Herdenk jij op 14 mei?
PROGRAMMA HERDENKING 14 MEI 2023
10.00-10.30 uur - Statenweg, tegenover nummer 147
Herdenking ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg. Met onder meer een kranslegging door burgemeester Aboutaleb en wijkraad Noord. Kinderen van Daltonschool De Margriet lezen gedichten voor.
11.00-12.15 uur - Laurenskerk Rotterdam Interreligieuze gedachtenisbijeenkomst.
De gedenksteentjes die normaal in de Kapel van Vrede en Verzoening liggen, worden gebruikt in de dienst. Kinderen steken kaarsjes aan voor alle slachtoffers van het bombardement. Met aansluitend een wandeling naar Plein 1940.
13.00-13.45 uur - Plein 1940
Herdenking bombardement bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine. Met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, stadsdichter Elfie Tromp, leerlingen van OBS Het Landje en kranslegging door onder meer burgemeester Aboutaleb.
13.27-13.40 uur - Kerkklokken
Kerkklokken luiden binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement, ongeveer 13 minuten.
15.00 uur - Laurenskerk Rotterdam
Orgelconcert rond het bombardement door Hayo Boerema, met op de achtergrond filmbeelden van de verwoeste stad.
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Laurenskerk.
20.00-22.00 uur - Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110
H.J.A. Hoflandlezing Van Schaduw naar Salon door Nikki Sterkenburg (journalist en wetenschapper bij de NCTV). Na afloop van de lezing gaan Nikki Sterkenburg en Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) in gesprek met debatleider Liesbeth Levy. Met aansluitend een borrel.
Gratis toegang, graag wel vooraf reserveren via de bibliotheek.
RANDPROGRAMMA
Donderdag 11 mei
Museum Rotterdam ’40-’45 NU, Coolhaven 375 19.30-21.30 uur Lezing Ongelooflijke verhalen meidagen 1940 Militair-historicus Wouter Hagemeijer en conservator Rob Noordhoek geven een lezing over opmerkelijke Rotterdamse verhalen, sterke staaltjes en mythes uit de meidagen van 1940. Vijf dagen lang is de stad een strijdtoneel met als dramatisch einde het verwoestende bombardement.
Kaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar via het museum.
Donderdag 11 t/m zondag 14 mei
De Doelen, Schouwburgplein 50
11-14 mei Herdenkingsconcerten Rotterdams Philharmonisch Orkest
Het orkest herdenkt met Mahlers Wederopstandingssymfonie hoe Rotterdam weer uit haar as verrijst.
Meer informatie.
Zaterdag 13 mei
Museum Rotterdam i.s.m. Mariniersmuseum en Strijd om de Maasbruggen
12.30-16.30 uur Wandeltour meidagen 1940
Tijdens deze vier uur durende wandeling hoor je het bijzondere verhaal over de dagen voorafgaand aan het bombardement: de Meidagen. Je start bij Museum Rotterdam ’40-’45 NU, Coolhaven 375. Neem je OV-kaart mee!
Meer informatie.
Grotekerkplein 27 (voor de Laurenskerk)
20.00 uur Gratis rondleiding
Binnen de Brandgrens Rondleiders van rondleidingen010.nl nemen je in 1,5-2 uur tijd mee langs de onbekende aspecten van de brandgrens. De rondleiding start voor de ingang van de Laurenskerk. Stuur een e-mail om je aan te melden.
Oude Haven – voor het Mariniersmuseum
11.30-17.00 uur 14th of May Memorial Regatta Rotterdam
Roeisloepvereniging Dutch Marines Rowing Challenge (DRMC) organiseert voor de zesde maal een wedstrijd voor roeisloepen, samen met het Korps Mariniers, het Mariniersmuseum én de gemeente Rotterdam. De sloepen starten en finishen in de Oude Haven. Voorafgaand aan de race houden roeiers en toeschouwers in bijzijn van burgemeester Aboutaleb een minuut stilte voor de slachtoffers van het bombardement én uit naoorlogse gewapende conflicten.
Zondag 14 mei
Brandgrensdichters 13.27-13.35 uur 84 straathoeken, 1 gedicht
Stichting 14 Mei draagt voor het 9e jaar op een rij op elke straathoek aan de brandgrens een gedicht voor. Dit jaar zoeken ze voor 84 verschillende straathoeken een dichter. Iedereen kan meedoen. Woon je niet in Rotterdam, ben je aan het werk of onderweg naar een afspraak? Draag dan het gedicht op die plek voor. En voor mensen die geen Nederlands spreken, is er een vertaling beschikbaar in het Frans, Duits, Engels, Italiaans, Portugees, Arabisch en sinds 2022 ook in het Oekraïens.
Aanmelden kan op de website van de stichting.
Mariniersmuseum 09.30-17.00 uur (di t/m zo)
Gratis toegang tot het dak van het Witte Huis Pal naast het museum staat een van Rotterdams mooiste gebouwen: het Witte Huis. Een van de weinige gebouwen in het stadscentrum die het bombardement hebben doorstaan. Aan de kogelgaten en de mortierinslag aan de Wijnhavenkant is nog goed te zien dat het midden in de vuurlinie lag tijdens de Strijd om de Maasbruggen. Op 14 mei gaan er doorlopend groepen het dak op. Meld je aan bij de entree en geniet van een spectaculair uitzicht op de stad.
Meer informatie.
Studio Cool achter Evermore (Coolhaven 158A) 17.00 – 18.30 uur Persoonsbewijs zonder ‘J’
Een aangrijpend, waargebeurd verhaal van een jong Joods paar dat in Rotterdam woont en besluit onder te duiken onder de schuilnamen Didi en Marcel. Zij komen elk op een ander adres op de Veluwe terecht en zetten hun leven op het spel door zich aan te sluiten bij het verzet. Marcel houdt een dagboek bij dat -evenals hijzelf- de oorlog overleeft en nu een historisch document is. De voorstelling volgt de tekst van het dagboek. Stemacteur Sander de Heer leest het script, met muzikale intermezzi door jazzpianist Edgar van Asselt.
Meer informatie.
Doorlopend
Wandelroute langs de brandgrens
Door het bombardement op Rotterdam en de brand die daarna ontstaat, gaan in de binnenstad ruim 25.000 woningen en 11.000 andere panden verloren. Er vallen ongeveer 850 doden en 80.000 personen raken dakloos. Al in de oorlog noemen Rotterdammers de scheidslijn tussen het verwoeste en het intact gebleven deel van de stad ‘de brandgrens’.
Sinds 2010 is ‘de brandgrens’ blijvend in de stad afgebakend door herkenbare rode lampjes in de grond. Op het Noordereiland zijn de lampjes groen, ter markering van de zogeheten ‘friendly fires’. Dit zijn de luchtaanvallen door de Britten en Amerikanen die weliswaar bedoeld zijn om de Duitse bezetter te raken, maar ook burgerdoelen treffen. De totale ‘brandgrens’ is 12 kilometer lang. Hiervan is een speciale wandelroute gemaakt, verdeeld in Route West, Noord of Oost. Een folder van de route is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information, Museum Rotterdam ’40-’45 NU en Maritiem Museum. Of download de pdf.
Er is ook een audiotour uitgezet. Deze neemt je in 30 fragmenten mee naar het Rotterdam van voor de oorlog. Je kunt thuis luisteren of tijdens de wandeling langs de brandgrens.
Beluister de audiotour.
Museum Rotterdam ’40-’45 NU, Coolhaven 375
10.00-17.00 uur (di t/m za), 11.00-17.00 (zo) Experience Onderdeel van het bezoek aan het museum is de indringende Experience. Voor je het weet ga je terug in de tijd, naar het Rotterdam van mei 1940. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en de vertrouwde omgeving in stukken ligt?
Must see: De Verwoeste Stad. In een prachtige nieuwe ruimte valt je oog vanzelf op de metershoge, bijna 70 jaar oude maquette van het vooroorlogse centrum en de modellen van onder meer de Laurenskerk en Delftse Poort. Zo komt het Rotterdam van voor het bombardement ineens heel dichtbij…
Meer informatie - gratis toegang op 4, 5, 6 en 14 mei.
Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13
09.30-17.00 uur (di t/m zo)
Tentoonstelling Meidagen 1940 In Meidagen 1940 is de inval van de Duitsers van dag tot dag te volgen vanuit de beleving van de mariniers. Zij spelen tussen 10 en 14 mei namelijk een belangrijke rol in de Strijd om de Maasbruggen. Via een interactieve maquette, dagboekfragmenten, foto’s en origineel filmmateriaal ontstaat een beeld van die veelbewogen dagen voor het bombardement. Aansluitend vind je er de fototentoonstelling Stad in Puin, over de chaos na het bombardement.
Meer informatie – gratis toegang op 13 en 14 mei.
Tip! Het Mariniersmuseum heeft onlangs onder de naam In de voetsporen van de Zwarte Duivels een boekje uitgebracht met een bijzondere stadswandeling door Rotterdam. Je kunt de wandeling op eigen houtje doen en zo ontdekken wat er zich tussen 10 en 15 mei 1940 heeft afgespeeld. Het boekje kost 5 euro en is verkrijgbaar in de museumwinkel.
Grimeyer Collectie
Amateurfotograaf Grimeyer (1894-1989) is vooral bekend door zijn foto’s uit de oorlogsjaren. Sinds 1980 bezit Stadsarchief Rotterdam negatieven van hem uit die periode. Recent zijn de foto’s opnieuw gedigitaliseerd en beschreven. Via onderstaande link krijg je online toegang tot zijn iconische foto’s van bijvoorbeeld restanten van gebouwen in de binnenstad en puinruimers.
Bekijk de foto’s.
Interessant
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat het gedenkteken De Verwoeste Stad van Zadkine in Rotterdam werd onthuld. Ter gelegenheid hiervan lanceerden de Nederlandse ambassade in Frankrijk en het Musée Zadkine in Parijs een Open Call voor beeldend kunstenaars uit Nederland. Rozemarijn Westerink uit Rhenen won de Call. In het Zadkine Museum in Parijs verzorgt zij met haar animatiefilm het programmaonderdeel herdenking 70 jaar De Verwoeste Stad.
Meer informatie.