Kranten en boeken

Via diverse websites en instellingen kunt u zoeken naar informatie in kranten en boeken.

Tijdens het Duitse bombardement op 14 mei 1940 werd het gebouw van het Rotterdamsch Nieuwsblad aan de Schiekade geheel verwoest. Toch bleef de krant gedurende de verdere oorlogsjaren verschijnen met uitzondering van de periode september 1944 – april 1945. In 1991 fuseert het Rotterdams Nieuwsblad met Het Vrije Volk. De nieuwe krant krijgt de naam Rotterdams Dagblad.

Op de website kunt u zoeken in alle edities van het Rotterdamsch Nieuwsblad uit de periode 1940-1946. Klik hier om naar de website van het Rotterdamsch Nieuwsblad te gaan. Gezien de slechte kwaliteit van het papier en het soms beperkte gebruik van inkt zijn niet alle krantenpagina's even goed.

In de online catalogus van de “krantenklapper” op de website van het Stadsarchief kunt u zoeken naar artikelen over Rotterdam en omstreken uit Rotterdamse dag- en weekbladen (vanaf juli 1993) en eventueel bestellen. Dagelijks worden Rotterdamse dag- en weekbladen gedocumenteerd op het Rotterdamse nieuws. Vanaf 1947 tot juli 1993 zijn de kranten geïndiceerd op fiches. Deze zijn te raadplegen in de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam.

Bibliotheek

Het Stadsarchief Rotterdam beschikt over een bibliotheek met ruim 90.000 titels waaronder veel boeken over de Tweede wereldoorlog. Alle in de archiefbibliotheek opgenomen publicaties zijn te vinden via een kaartcatalogus op de studiezaal of in de digitale catalogus. Boeken, publicaties en tijdschriften kunt u aanvragen en inzien op de studiezaal aan de Hofdijk.