Nieuwe publicaties over Rotterdam in oorlogstijd

In april 2011 verscheen het boek Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, het standaardwerk van Hans (J.L). van der Pauw, met een omvang van 956 pagina’s. Wie denkt dat er daarna niets meer te schrijven viel over Rotterdam en/in WOII komt bedrogen uit. Nog elk jaar verschijnt er een stroom aan literatuur en nog elk jaar wordt in mei (4-5) de oorlog herdacht, in Rotterdam ook nog het bombardement van 14 mei 1940.

Alfabet van de Afgrond
 
Jack Prins, zoon van de vooroorlogse jazztrompettist 'Baby Prins', vertelt in dit boek hoe hij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog (in Rotterdam) ondanks verraad en tegenslag door een flinke dosis geluk, toeval, lef en hulp uit handen van de Duitse bezetter weet te blijven. Hij blijft de nazi's steeds een stap voor, geholpen door de 'engelen' van het verzet, een moedige non en een bonte stoet van tijdelijke pleegouders. Hoewel zijn ouders in concentratiekampen belanden (moeder overlijdt begin 1944 in Auschwitz) weet Jack Prins zich te redden. Het boek is een vertaling van ‘One step ahead’.
 
Auteur: Jack Prins
Uitgever: Coolegem Media,  224 pagina's ,  € 19,95, artikelnr: 9789491354663, april 2017
 
De Orgelzolders – onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk
 
Theologe Anja Matser schreef ‘De Orgelzolders – Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk’. Zij beschrijft in haar pas verschenen boek het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij het onderduiken van twee joodse families in de Tweede Wereldoorlog op de orgelzolders van de Breepleinkerk. Haar intensieve speurwerk heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes en zeker ook over hun helpers. Burgemeester Aboutaleb besteedde in zijn essay voor de Maand van de Geschiedenis ‘Droom en daad’ (2015) al aandacht aan de Breepleinkerk en Rotterdammers die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor hun medemensen. Mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid.
 
Auteur: Matser, Anja, Prijs: € 18,95, Artikelnr: 9789492047083, april 2017. Bestellen kan via de website Orgelzolders