Educatie

Voor het onderwijs zijn er verschillende projecten waarin de Brandgrens en de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam centraal staan.

Rondleiding orgelzolders Breepleinkerk

In de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid zaten tijdens de oorlog drie joodse gezinnen ondergedoken. Tijdens speciale rondleidingen wordt uitgebreid stilgestaan bij dit bijzondere verhaal.
Meer informatie

De Aanval: tentoonstellingsfilm

De tentoonstelling De Aanval - mei 1940, georganiseerd door Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam met medewerking van het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr Flugplatz Berlin-Gatow, vertelde in 2015 het verhaal van de strijd om Rotterdam vanuit drie perspectieven: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaringen van de Duitse soldaten. Onlangs is een documentaire van 45 minuten (Engels/Nederlands) verschenen, die besteld kan worden bij Museum Rotterdam 40-45-NU.

Brandgrens in de klas

De Tweede Wereldoorlog staat vermeld in de kerndoelen van het voortgezet onderwijs en in de canon en is een vanzelfsprekend onderdeel van alle geschiedenismethodes. Maar Rotterdamse leerlingen leren hierover veel meer wanneer zij zelf actief aan de slag gaan!
Meer informatie

Brandgrens wandelingen

Maak een wandeling langs de Brandgrens met een gids van het Gilde of zelfstandig met de klas.
Meer informatie

Museum Rotterdam '40'45nu

Dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, is te zien en te beleven in Museum Rotterdam '40-'45nu.
Meer informatie

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam biedt leerlingen uit het basis-, voortgezet en hoger onderwijs verschillende programma's aan over de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt niet alleen het bombardement behandeld, maar krijgen leerlingen inzicht in de razzia en Jodenvervolging.
Meer informatie

De razzia van Rotterdam

Ieder jaar vindt de herdenking van de razzia van 10 en 11 november 1944 in het bijzijn van slachtoffers en burgemeester Aboutaleb plaats in de Kuip. Met leerlingen van het Erasmiaans gymnasium en het Museum Rotterdam '40'45.nu is een website gemaakt waarop verhalen, voorwerpen, foto's, en interviews staan, ook weer te gebruiken in de klas. Bekijk de website: www.derazziavanrotterdam.nl.

 Bekijk het volledige onderwijsprogramma voor 2017.