Herdenking 14 mei

Ieder jaar op 14 mei herdenkt Rotterdam de verwoesting van de binnenstad in 1940. In 2022 is het 82 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond.

Programma herdenking 14 mei


Laurenskerk Rotterdam

 • 09.00-12.00 uur: Voorlezen van de namen van de slachtoffers van het bombardement op 14 mei 1940. De eerste worden voorgelezen door Ivo Opstelten.


Statenweg

 • 10.00-10.30 uur: Herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg tegenover nr. 147 met onder andere kranslegging door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Laurenskerk Rotterdam

 • 12.00-12.45 uur: Interreligieuze gedachtenisbijeenkomst waarin vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke organisaties samen voorgaan. Kinderen steken kaarsjes aan voor alle slachtoffers van het bombardement. Aansluitend wandeling naar Plein 1940.

Plein 1940

 • 13.00-13.45 uur: Herdenking bombardement bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine op Plein 1940 met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, stadsdichter Anne Vegter, OBS Het Landje en kranslegging door burgemeester Aboutaleb.
 • 13:29-13.39 uur: Kerkklokken luiden binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.

Begraafplaats Crooswijk

 • 14.30-15.00 uur: Kranslegging door scholieren.                         


Bibliotheektheater

 • 19.30-21.30 uur: H.J.A. Hoflandlezing door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam met als titel Kostbare vrede, gevolgd door een gesprek met burgemeester Aboutaleb en studenten van Albeda en Zadkine onder leiding van Liesbeth Levy. Reserveren verplicht via: https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/activiteiten/agenda Eventbrite: https://bit.ly/hja-hoflandlezing-2022

Randprogramma

Brandgrens wandelroute

Door het bombardement op Rotterdam en de brand die daarna ontstaat gaan in een gebied van 258 hectare (zo’n 348 voetbalvelden!) ruim 25.000 woningen en 11.000 overige panden verloren. Er vallen zo’n 850 doden en 80.000 personen zijn dakloos. Al in de oorlog noemt men de scheidslijn tussen het verwoeste en het intact gebleven deel van de stad ‘de brandgrens’.

Sinds 2010 is ‘de brandgrens’ gemarkeerd met herkenbare rode lampen in de grond. Op het Noordereiland liggen groene lampen voor zogeheten ‘friendly fire’: luchtaanvallen door de Britten en Amerikanen waren bedoeld om de Duitse bezetter te raken, maar troffen ook burgerdoelen. De volledige brandgrensmarkering is 12 kilometer lang.

Een folder van de route is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information aan de Coolsingel of Rotterdam Centraal, Museum 40-45 en Maritiem Museum (indien geopend). Download de folder online.

De audiotour neemt u in 30 fragmenten mee naar de vooroorlogse stad en haar bewoners. U kunt thuis luisteren of tijdens het wandelen langs de brandgrens. Luister hier naar de audiotour

Laserprojectie burgerslachtoffers

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zullen na zonsondergang de namen van de burgerslachtoffers projecteerd worden op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain Rotterdam Blaak. Nu eindelijk bekend is wie er zijn omgekomen in Rotterdam, is er ruimte om mensen individueel te herdenken. Van het jongste slachtoffer Clasina Wilhelmina van Druten (19 dagen) tot het oudste, Francina Bouman (91 jaar). Kinderen, timmermannen, dienstbodes, schippers, verpleegsters en huismoeders. Gewone Rotterdammers. Door de 805 namen te projecteren op OurDomain hopen we ook jongeren aan te spreken.

Te zien op zaterdag 14 mei vanaf 21.00 uur (na korte speeches) tot 24 uur, zondag 15 mei 21.30 tot 24 uur op het gebouw 'OurDomain' Rotterdam Blaak, André van de Louwbrug. De namenprojectie is aan de zijde van de Wijnhaven op een geveldeel net boven bar Blink.

Bibliotheekcollege Rotterdam, meidagen 1940

Het college op 10 mei ging over de oorlogshandelingen van 10 tot en met 14 mei 1940 en de mensen die daarbij om het leven kwamen. Vorig jaar heeft Stadsarchief Rotterdam een oproep gedaan aan nabestaanden van slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940. Een grootschalig onderzoek door Stichting Voorouder en het stadsarchief volgde.

Rob Noordhoek, Museum Rotterdam, neemt ons mee naar de periode van 10 tot en met 14 mei 1940. Rotterdam is plotseling een oorlogsfront. Vijf dagen lang liggen de Rotterdammers tussen twee vuren met het bombardement als rampzalig dieptepunt.

Terugkijken: Bibliotheekcollege 'Rotterdam, meidagen 1940' van 10 mei 2022 - YouTube

Wandelroute meidagen 1940

Museum Rotterdam, Strijd om de Maasbruggen en Mariniersmuseum
Oud-militair en militair- historicus Wouter Hagemeijer van Strijd om de Maasbruggen neemt u tijdens deze wandeling mee door het strijdverloop en de verwarring van deze dagen.

De wandeltour start in Museum Rotterdam ‘40 - ‘45 NU. Na een korte introductie gaan we op pad. De wandeling voert langs belangrijke posities uit de meidagen zoals het Noordereiland en de Oudehaven. Ook bezoeken we het Mariniersmuseum en Plein 1940. Hoogtepunt is het indrukwekkende uitzicht vanaf het dak van het Witte Huis. Hier kijken we uit over Rotterdam en het voormalig strijdtoneel langs de oevers van de Maas.

Meer informatie

Lezing na de Capitulatie

Museum Rotterdam en Strijd om de Maasbruggen
Wat gebeurt er in de dagen en maanden na de Nederlandse capitulatie? Wouter Hagemeijer, oud- militair en militair historicus, gaat hier tijdens deze lezing verder op in. Zoals in Europa de capitulatie van Frankrijk, de Slag om Engeland en de Duitse acties in de Balkan in het voorjaar van 1941. Voor Nederland gaat het over de strijd in Zeeland, het lot van de krijgsgevangenen, de Nederlandse Unie, het begin van het verzet en de Nederlandse economie.

Datum: zondag 15 mei van 16.00 tot 18.00 uur (15.30 uur inloop)
Kosten: normale entreeprijs Museum Rotterdam
Aanmelden: via info@museumrotterdam.nl

Meer informatie 

Museum Rotterdam 40-45

In Museum Rotterdam beleeft u wat het betekent als de stad waarin u woont gebombardeerd en bezet wordt. Hoe het voelt als van 1940 tot 1945 vrijheid en rechtvaardigheid verdwijnen. Het museum is gevestigd aan de Coolhaven 375. www.museumrotterdam.nl

Vergeten Zaken: Op ontdekkingsreis langs winkelpanden met een verhaal

Hoe komt hamburgerrestaurant Ter Marsch & Co eigenlijk aan zijn naam? Wat kwam er tevoorschijn bij de gevelrenovatie van De Kaashoeve? En wist je dat er midden in het centrum een fabriek stond voor boerenjongens? Ga mee op ontdekkingsreis langs Rotterdamse winkelpanden met een verhaal. Loopt u mee? Reserveer hier uw plek. Details:

 • Loop de route op 7 mei 14:00-16:00
 • Centrum van Rotterdam (Precieze startpunt ontvang je na boeking)
 • Inclusief een proeverij van drie kazen vergezeld met een glas port (t.w.v. €5,50)
 • Reservering vooraf verplicht
 • Prijs €19 per persoon

Kranslegging Entrepot-Noordereiland 

De nieuwe wijkraad Entrepot-Noordereiland plaatst op zaterdag 14 mei namens de bewoners van het Entrepot en Noordereiland een krans bij de plaquette op de gevel van Prins Hendrikkade 66b.

Daar was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een ijssalon gevestigd. Die ijssalon kreeg historische betekenis toen daar in mei 1940 onderhandelingen plaatsvonden tussen Nederlandse en Duitse militairen over de capitulatie van de Nederlandse troepen in Rotterdam na de zware strijd om de Maasbruggen en het uiteindelijke bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940.

De kranslegging is tussen 13.15 en 13.45 uur. Bewoners zijn van harte uitgenodigd om bij de kranslegging aanwezig te zijn.

Herdenkingsconcerten op 13, 14 en 15 mei

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft herdenkingsconcerten op 13, 14 en 15 mei. Opgedragen aan allen die ooit in oorlog huis en haard verloren. Lees meer 

De Brandgrensdichters Herdenking

Op 14 mei a.s. verenigen 82 brandgrensdichters van jong tot oud zich op de straathoeken van de brandgrens en dragen op de voormalige puinhopen van het bombardement gezamenlijk en tegelijkertijd om 13:30 het gedicht Het Bombardement van Joop van den Bos voor om de slachtoffers van het bombardement te herdenken en de herinneringen aan hen levend te houden. Lees meer

WW2 AR ROUTE ROTTERDAM

Door middel van AR-techniek (augmented reality) en QR-codes, beleef, voel en (her)ontdekt u de geschiedenis van de stad voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De route wordt vergezeld met een gratis beschikbare stadskaart, website en 10 QR-scan locaties. Bekijk hier de locaties.