Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam heeft bijna 800 jaar geschiedenis in huis en is daarmee hét geheugen van Rotterdam en regio. Behalve archieven herbergen de depots onder meer foto’s, films, affiches en geluidsbanden. Op de studiezalen en de website kunnen bezoekers onderzoek doen en stukken uit de collectie bekijken.

Brandgrenswandelingen

Langs de brandgrens zijn drie routes (West, Noord en Oost) uitgezet die zelfstandig met de klas gelopen kunnen worden. Bij de route horen geluidsfragmenten, die met punten aangegeven staan op de kaart. Deze geluidsfragmenten kun je eveneens downloaden en op een smartphone of op een mp3-speler zetten. In overleg met het Stadsarchief kan er vooraf of na afloop een bezoek worden gebracht ter verdieping van de lesstof over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam.

Contactpersoon: L. Balk
E-mail: l.balk@rotterdam.nl

Brandgrenskanaal op YouTube

Op YouTube is een speciaal video en postcast-kanaal gewijd aan het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940, de brandgrens en meer in het algemeen aan Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Kijk voor films over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog ook op Oorlog in Blik.

Lesmateriaal over het dagelijks leven in de oorlog

Bekijk het digitale lesmateriaal Rotterdammers in de oorlog dat het Stadsarchief Rotterdam samen met het Mariniersmuseum en het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam maakte over het dagelijks leven tijdens de oorlog. Voorwerpen, foto’s, verhalen, filmpjes en dagboekfragmenten zijn ingedeeld in acht thema’s. Scholieren kunnen via het digibord in de klas kennismaken met het alledaagse leven in de moeilijke oorlogsjaren.U kunt de pdf ook downloaden en per thema printen om in de klas te behandelen.

Onderwijsproject bij het monument voor 686 joodse kinderen

Op 10 april 2013 onthulde burgemeester Aboutaleb een monument ter nagedachtenis aan de 686 joodse kinderen die in de oorlog uit Rotterdam zijn gedeporteerd. Het Joods Kindermonument is ontworpen door architect Wim Quist en staat in de buurt van Loods 24 aan de Stieltjesstraat. Bij de onthulling waren 686 leerlingen uit de bovenbouw van meer dan 50 basisscholen. Zij zijn voorbereid met het onderwijsproject Jij hoort in onze klas. Het Stadsarchief houdt jaarlijks een docentenbijeenkomst om het onderwijsproject te begeleiden. De docenten leren hoe ze informatie over de kinderen op de website van het Stadsarchief Rotterdam kunnen vinden zoals gezinskaarten, foto’s van de kinderen en de straten waarin ze leefden. Het onderwijsproject heeft ervoor gezorgd dat nazaten naar het Stadsarchief komen om foto's te brengen en verhalen te vertellen, die weer in de klas gebruikt kunnen worden. In 2014 zijn een aantal verhalen gepubliceerd en aan scholen uitgereikt met de titel 'Het gezicht achter een naam' van Esther Beens en Andries van der Wal. Deze publicatie is te verkrijgen bij de Stichting Joods Kindermonument, u kunt een email sturen aan onderwijs@kindermonument.net.

Affiches uit de oorlog

Het Stadsarchief heeft een van de grootste collecties affiches van heel Nederland! Ook in de Tweede Wereldoorlog werden er ondanks de censuur en de schaarste affiches gemaakt. Op onze Flickrpagina vind je een kleine selectie van 22 affiches uit de oorlogsjaren. De bezetter riep de bevolking op om mee te werken, maar ook bieden de affiches een kijkje op het dagelijks leven.De affiches variëren van propaganda tot aan nieuws over een modeshow. Alle affiches hebben vroeger gewoon in Rotterdam gehangen. Voor meer affiches uit de Tweede Wereldoorlog van het Stadsarchief kun je terecht op de Beeldbank WO2 van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De echte affiches kan je met je school komen bewonderen in het Stadsarchief!

Oorlogsdagboeken

Niets geeft een indringender beeld van het verleden dan een persoonlijk verhaal. Daarom zijn dagboeken zo'n interessante bron. In het kader van het project Erfgoed van de Oorlog zijn meer dan 100 Rotterdamse oorlogsdagboeken gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via het Geheugen van Nederland.

Kranten uit de oorlogsjaren

Door het Duitse bombardement op 14 mei 1940 werd het gebouw van het Rotterdamsch Nieuwsblad aan de Schiekade geheel verwoest. De volgende dag verscheen de krant al weer, en dat zou zo blijven tot een paar maanden voor de bevrijding. Een paar jaar geleden heeft het Stadsarchief alle oorlogsedities van het Rotterdamsch Niewsblad gedigitaliseerd en online gezet. Ook op de website van de Koninklijke Bibliotheek zijn kranten uit de oorlogsjaren te bekijken.