Terugblik 14 mei-herdenking 2020

In 2020 is het 80 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. De herdenking kon door de corona-epidemie helaas niet op de gebruikelijke wijze doorgaan. In samenwerking met RTV Rijnmond is een speciaal herdenkingsprogramma live uitgezonden op 14 mei jl. tussen 13.00 – 13.45 uur.

De volledige uitzending is terug te kijken via de website van RTV Rijnmond. Presentatie: Marcia Tap.

 • Koperkwartet 14 mei, 14 mei signaal (comp. Miranda Driessen)
 • Gedachtenisrede door predikant Harold Schorren, begeleid door Hayo Boerema op orgel.
 • Coventrygebed door Monique de Jong.
  Bidden voor vrede en verzoening. In Nederland bestaat een netwerk van kerken en kapellen waar elke week, meestal op vrijdag, gebeden wordt voor vrede en verzoening. Zij zijn lid van de wereldwijde ‘Community of the Cross of Nails’.
  Deze community en de bijbehorende spiritualiteit hebben hun wortels in de geschiedenis. De Engelse stad Coventry werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Na de oorlog ontstond een netwerk van (in de oorlog verwoeste) plaatsen waar men samen de taal ging spreken van verzoening.
 • Lezing over de strijd om Rotterdam tussen 10 – 14 mei door Paul van de Laar van Museum Rotterdam.
 • Koperkwartet 14 mei, Lascia ch’io piango (Händel)
 • Toespraak burgemeester Aboutaleb vanuit zijn werkkamer.
 • Kranslegging bij Verwoeste Stad van Zadkine op Plein 1940.
 • Signaal Taptoe, door MARN1ALG Brian van Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.
 • Twee minuten stilte
 • Klokken in Rotterdam luiden
  Bijna 40 kerktorens luiden hun klokken. De tijd komt overeen met tijd van het bombardement in 1940.
  Deelnemende kerken:
  Laurenskerk, Grotekerkplein; Steigerkerk, Hang; Remonstrantsekerk, Museumpark 3; Pauluskerk, Mauritsweg 20; Paradijskerk, Nieuwebinnenweg; Noorsekerk (Westzeedijk); Kathedraal , Mathenesserlaan; Prinsekerk, Schepenstraat; Kerken Pernis; Bergsingelkerk, Bergsingel; Hildegardis; Hoflaankerk, Hoflaan; Lambertuskerk; Kom en Zie; Beurstoren, Coolsingel; Grieksekerk; Dorpskerk Charlois; Maranathakerk; Dorpskerk Hoogvliet.
 • Koperkwartet 14 mei, Wlegy on a RAF theme (Hingley, bew. F. Seelbach)
 • Column Liesbeth Levy ‘Hoe geven we Rotterdam haar geheugen terug?’
 • Gedichten van kinderen BS ’t Landje
  Kinderen (80) uit groep 8 van basisschool Het Landje schrijven ieder jaar gedichten over het bombardement. De school heeft het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine geadopteerd. Ieder jaar nemen zij deel aan het herdenkingsprogramma. Dit jaar dragen zij hun gedichten voor vanuit huis. De complete versie is te zien via Social Schools.
 • Stadsbeiaardier Richard de Waardt speelt Andante (J.H. Fiocco) op het carillon van de Laurenskerk.
  Richard’s voorganger Leen ’t Hart speelde dit stuk ook tijdens zijn concert op 6 juni 1962, toen het carillon weer voor het eerst klonk na het bombardement. Nooit hadden de klokken uit de 17e eeuw zo’n lange tijd gezwegen, maar het is een wonder dat ze er nog zijn en dat ze al 3,5 eeuw hun klanken over de stad strooien. Het andante van Fiocco komt uit het De Gruytters beiaardboek en Richard speelt van de originele partituur die Leen ’t Hart destijds ook gebruikte.
 • Stadsdichter Dean Bowen draagt voor Advies voor bij het vallen.
  De stadsdichter van Rotterdam schrijft per jaar zes gedichten over gebeurtenissen in de stad. De stadsdichter wordt benoemd door het college van burgemeester en wethouders en schrijft jaarlijks zes stadsgedichten. De stadsdichter is een literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad.
 • Afrondend interview met Theo Kemperman, vz comite herdenking 14 mei.

Naast het herdenkingsprogramma waren op een groot aantal reclameschermen in de Rotterdamse binnenstad foto’s te zien uit de dagen rondom het bombardement. Het AD Rotterdams Dagblad heeft een dossier aangelegd over de herdenking van 80 jaar bombardement.

En verder:

Open Rotterdam
Stadsarchivaris Jantje Steenhuis loopt samen met de verslaggever van Open Rotterdam een deel van de Brandgrens richting Plein1940 om daar met onder andere kinderen van bassischool Het Landje twee minuten stil te zijn.

Goedemorgen Nederland
00:25 aankondiging, 3:52 item: https://wnl.tv/gemist/goedemorgen-nederland-202005140510/

Nu.nl
Zo verliep het bombardement op Rotterdam 

Gers Magazine #26: Kloppend hart van Rotterdam
De 26e editie van het magazine Gers staat in het teken van herdenken en de wederopbouw.

NOS
Bombardement Rotterdam 80 jaar geleden vandaag vooral digitaal herdacht

Nieuwe verlichting Brandgrens
Alle 385 markeringsplekken van de Brandgrens hebben nieuwe LED-lampen gekregen. Dienst Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam zorgde ervoor dat de werkzaamheden voor 14 mei waren afgerond.